Vælg en side

Radonsæsonen er i fuld gang, og det er nu det perfekte tidspunkt at bestille radondosere til at måle niveauerne i dit hjem.

Langvarig eksponering for forhøjede radonniveauer øger risikoen for lungekræft. Ifølge Strålsäkerhetsmyndigheten er radon ansvarlig for omkring 500 lungekræfttilfælde om året i Sverige, hvilket gør det til den næststørste årsag til lungekræft efter rygning. Det anslås, at der er cirka 400.000 hjem i Sverige med radonkoncentrationer over grænseværdien på 200 Bq/m³.

En langtidsmåling er den mest pålidelige måde at måle radon på og giver et års gennemsnit, som du kan stole på. Målingen skal foregå i mindst 60 dage i fyringssæsonen, som løber fra 1. oktober til 30. april. Det er nemt at udføre målingen selv. Du kan bestille radondosere til villaer, flerfamiliehuse eller arbejdspladser og følge de medfølgende instruktioner til, hvordan du placerer dem korrekt. Når måleperioden er slut, sender du doserne tilbage til laboratoriet, og efter cirka en uge modtager du en detaljeret rapport, som viser, om radonniveauerne i dit hjem er sikre.

Det er særligt vigtigt at udføre en radonmåling i følgende situationer:

  • Ved køb eller salg af bolig: For at sikre, at radonniveauerne er inden for sikre grænser.
  • Ved ombygning eller tilbygning: Byggearbejde kan påvirke ventilationen og dermed radonniveauerne.
  • Efter ændringer i ventilations- eller varmesystemer: Nye systemer kan ændre luftstrømmen og øge radonindtrængningen.
  • Ved nybyggeri: Særligt hvis husets fundament ikke er tilstrækkeligt tæt, hvilket kan føre til, at radon siver ind fra jorden.
  • Hvis der er gået mere end 10 år siden sidste måling: Radonniveauer kan ændre sig over tid, så regelmæssige målinger er nødvendige.
  • Hvis du har mistanke om radon: F.eks. på grund af husets beliggenhed eller tidligere fund.

Hvis målingen viser radonniveauer over 200 Bq/m³, er det vigtigt at handle hurtigt. Det kan være nødvendigt at forbedre ventilationen, tætne revner eller isolere specifikke områder i hjemmet. Hvis radonen stammer fra husholdningsvandet, kan det løses ved at ventilere vandet eller bruge et kolfilter.

Så hvorfor vente? Beskyt din familie og sørg for et sundt indeklima ved at bestille en radonmätning i dag!

Relateret information
Mehr über Radon-Messgerät erfahren Sie in diesem Artikel. Hier geht es direkt zur Ressource über Radon-Messgerät.
Lungenkrebs ist ein spannendes Thema, das jeden interessieren sollte. Erfahren Sie hier mehr über Lungenkrebs.