Norsk pensionsselskab dropper investeringer i kul og palmeolie

Af Taja Brenneche, U-landsnyt.dk

Nordens største pensionsselskab Storebrand, har siden 2013 været i gang med en større omlægning af sine investeringer. I denne uge annoncerede de, at yderligere 11 palmeolie- og 10 kulselskaber mister investeringskroner fra selskabet.

”Som spare- og pensjonsleverandør er vi opptatt av å sikre langsiktig og god avkastning for kundene våre. Klimaendringene er den mest omfattende risikofaktoren innenfor bærekraft, og bevaring av skog, spesielt regnskog, er helt essensielt for å motvirke disse endringene,” forklarer leder for bæredygtige investeringer i Storebrand Christine Meisingset i en pressemeddelelse.

Foto: SXC.hu

Klimaskurke

Kulkraft er som bekendt en ikke-bæredygtig energikilde, som tilmed udleder store mængder CO2 til atmosfæren.

Palmeolie findes i alskens af vore dagligvarer, lige fra kosmetik over rengøringsmidler til fødevarer. Produktet er derfor efterspurgt, men bliver desværre ofte fremstillet på bekostning af skovarealer. Blandt miljøaktivister er der derfor skepsis overfor produktet. Se bl.a. artiklen her på U-landsnyt.dk fra 19-11-2012.

Gennemgang af investeringer

Pensionsselskabet har systematisk gennemgået sine investeringer sektorvis for at identificere problematiske investeringer set fra et miljømæssigt perspektiv.

Selskabet har nu udelukket totalt 40 selskaber indenfor enten kul, tjæresand eller palmeolie fra deres investeringer.

Positive reaktioner

Den norske ngo Regnskogsfondet er positiv overfor meldingen fra Storebrand.

”Storebrand sender nå et viktig signal til andre investorer om at man bør droppe miljøfiendtlige industrier. Det vil på sikt gagne både kunder, næringsliv og jordas klima.” Sådan siger policyleder Vemund Olsen på Regnskogfondets hjemmeside.

De danske initiativer Omstilling.nu og Ansvarlig Fremtid skriver begge på deres facebooksider, at udmeldingen fra Storebrand er "Et rigtig flot eksempel til efterfølgelse for danske pensionsselskaber."

Log på for at kommentere