Danske jeans til afrikanske bagdele

10:15 | 07.07.10 |

Kvinder med afrikanske rødder har større bagdele end europæiske kvinder. En designer fra Østjylland har opfundet Wangu-jeansene, der har en særlig pasform til store numser, skriver Randers kommune i en pressemelding onsdag

Afrikanske kvinder har svært ved at finde et par jeans, der sidder perfekt. Eller i det hele taget passer som de skal. Designer Jens Christian Schildberg Østergaard fra Laurbjerg vest fra Randers har i mange år haft venner med afrikanske rødder.

I det stille har han gået og undret sig over, hvorfor tilsyneladende ingen fremstiller afrikanske jeans, der passer til afrikanske størrelser. En dag for tre et halvt år siden, da han var ude at shoppe med sin kæreste, der er fra Tanzania, fandt parret ud af, at det var en opgave for Jens Christian.

- Jeg kiggede på hende, imens hun var ved at prøve bukser. Og så ser jeg, hvordan bukserne danner en fold og ikke slutter ordentlig til i kanten. Det blev for alvor starten til, at jeg gik i gang med at designe en anden pasform, end den de europæiske jeans har, fortæller Jens Christian Schildberg Østergaard.

Stort marked

Herefter blev der tegnet og syet. Kæresten stod model for at se om det nye design fungerede i praksis. Jens Christian begyndte også at undersøge markedet og afsætningsmulighederne. Ideen er først og fremmest at sælge de afrikanske jeans i europæiske storbyer.

- Alene i London bor der omkring 5 millioner afro-europæere, så der er helt sikker et marked for det, siger Jens Christian Schildberg Østergaard.

Navnet på de afrikanske jeans er ”Wangujeans”. Sproget er swahili og betyder ”mine egne jeans”. Uover den nye pasform designer Jens Christian Schildberg Østergaard bukserne i et stilrent europæisk design, men med et touch af Afrika.

- Jeg bruger de kendte rasterfarver gul, rød, grøn i tråden, og jeg laver også stikninger på baglommerne, forklarer han.

I alt har han udviklet 3 modeller, der er forskellige i både udtryk og facon. Til en af modellerne har han brugt originalt afrikanske klæde til lommerne, i stedet for det traditionelle hvide stof.

Udviklingen har kostet mange arbejdstimer og en del private økonomiske midler. Det var især dyrt at få produceret de nødvendige prototyper. Til gengæld har Jens Christian nu et set-up og et italiensk væveri, der er klar til at producere bukserne til det europæiske marked. Han mangler dog en investor til at få gang i produktionen.

Engagement i Afrika

Udover at sælge bukserne til afro-europæere er det målet at få sat både produktion og salgsapparat op på det afrikanske kontinent. Ideen er at etablere en eller flere systuer i Afrika.

- Det kunne fx være i Tanzania, hvor min bedre halvdel kommer fra. Her vil det være målet at skabe arbejderpladser, som kan hjælpe kvinder ud af deres fattigdom, siger den danske iværksætter.

Udover Tanzania har han kig på Uganda og et muligt partnerskab via det kommunale initiativ Randers Millennium.

Yderligere oplysninger hos:
WANGUJEANS, Jens Christian Schildberg Østergaard
tlf: 30 52 69 09

Randers Millennium, informationsmedarbejder, Kenneth L. Sørensen
tlf.: 40 12 57 08

Emneord for denne artikel:
Log på for at kommentere